Sista registreringsdatum för årets första avelsvärdering
De uppgifter som du registrerar om dina lamm ligger till grund för den avelsvärdering som görs två gånger per år. Sista registreringsdatum i Elitlamm för första avelsvärderingen är tisdag 20 juni. Om du före dess har stängt betäckningsgruppen och fört in lammen i en omgång så får lammen avelsvärden främst baserade på släktingars avelsvärden, men även på födelsevikt och 60 dagarsvikt om du har registrerat dessa. Om du har registrerat mönstring så får lammen avelsvärden baserade även på egna mönstringsuppgifter.

Årets andra avelsvärdering
Sista registreringsdatum i Elitlamm för årets andra avelsvärdering är fredag 25 augusti.

Mönstrare
Om du inte redan har kontaktat en mönstrare, gör det! Mönstrarna ska ofta mönstra i många besättningar och ju tidigare du är ute, desto större chans har du att välja dag för mönstring som passar din besättning. På Svenska Fåravelsförbundets hemsida www.faravelsforbundet.com , sidan Elitlamm-Mönstring & Riksbedömning, hittar du en lista med mönstrare. Om du har frågor runt mönstringen eller vill ha hjälp att hitta mönstrare så vänder du dig till kansliet support@elitlamm.com

Registrera lamning i Elitlamm
Om du inte redan har registrerat lamning i Elitlamm är det bra tid att göra det nu. Här kommer några tips:
– Skapa en Betäckningsgrupp för varje verklig betäckningsgrupp.
– Kolla att baggar och tackor som ska få lamm är omgjorda till livdjur.
– Lägg in tackor och bagge/baggar i sina Betäckningsgrupper.
– Skapa en Omgång för 2017. Om du har flera raser som ska mönstras olika behövs en Omgång för varje mönstringstyp (päls, ull, kött) och en Omgång för djur som inte ska mönstras alls (enbart härstamning).

Har du köpt betäckta tackor, köpt eller lånat bagge som inte dyker upp när han ska läggas in i Betäckningsgrupp eller något liknande, kontakta supporten så hjälper vi till.

Lycka till med registreringen, och tveka inte att kontakta oss som jobbar med Elitlamm-support om du undrar något! Vi nås på support@elitlamm.com eller tel 0174-301 50 (måndagar och onsdagar kl 10–12, tisdagar kl 16–18).

Varma sommarhälsningar
från Elitlamm Avel

Posted in: Nyheter.
Last Modified: maj 31, 2017